Emsallerine faiktir

Temmuz 11, 2011

Kayışdağı'nda Var Bir Gentile Bellini


Canım İstanbul’umun her köşesi nice san’at eserleri, hazineleri ile doludur. Gezmek, görmek ve dehşete düşmekle tükenecek gibi olmayan Belde-i Mahruse’ye ait eşsiz hazinelerin bir örneği de, Kayışdağı Yolu Caddesini kesen “Öküzderesi” Sokağının köşesinde maalesef. Günümüzde kaderine terk edilmiş bu çeşme üzerindeki müstesna eserinde sanatçı, Gentile Bellini nam kefereye atfedilen ama ne hikmetse hakıykısi günümüzde “National Gallery” isimli yerde sergilenen Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri’nin portresine gönderme yapıyor. Fakaaat, deli sanatçı ruhu bu, bittabi yorumlar katacak, düzeltecek, şeydecek. O da, portrenin gerçeği sola bakarken betebelisini sağa çevirmiş. E koskoca padişah sol tarafa bakacak değil a! Sağ tarafa dönüp yatmak bile sünnet değil midir? Figüratif yaklaşım Selçuk Erdem izleri taşıyorsa da, betebe ile çalışılmış olmasının Roma-Bizans mozaiklerine bir gönderme olduğunu düşünüyorum.

Kayışdağı, Öküzderesi Sokak, Sıva üzeri BETEBE                      National Gallery, Londra, Tuval Üzeri Yağlıboya                                                    


Ne gideceksin Londra’ya, Ulusal Galeriye bilmem neye, Batı Avrupa resim sanatı göreceğim diye? Kayışdağı'mız da daha iyisi var işte!

Sanatın ışığı yolunuzu aydınlatsın her daim.
BvP

2 yorum:

Elmoş dedi ki...

Soldakini beğenmek boynuna bit pazarından alınma bir fotoğraf makinası asmış, mor ojeli ve Vans pabuçlu ergen tepkisi olur mu diye tereddütte kaldım. Neyse ki böyle anlaşılma ihtimalinin üstünden hoppadanak atlayacak kadar klasik tabloların hastasıyım, moderne bulaşmamışımdır. Vallahi.

Benim halkım işini biliyor ya. KaYıŞDaĞI RuLeZ.

Baronvonplastik dedi ki...

E, gelirdi öyle bir tepki amma, seni tanıdğımızdan es geçiyoruz bu düşünceyi kafamızdan. Batılı okumuşlara bu tür eserlerimizi tanıtacak bir kültür turizmi projesi oluşuyor mu kafanda?